Vers uit de oven: Offshore Energy Game

Vers uit de oven: Offshore Energy Game

Een groep leden van de Game Bakery heeft in opdracht van WeGo Sustainable een digitale game gemaakt voor workshops van de New Energy Business School (voorheen Energy Delta Institute). In “Offshore Energy Game” bedenken spelers hoe windenergie van de Noordzee vervoerd kan worden naar het land. Simpelweg nieuwe kabels aanleggen is duur en is niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Daarom zijn er opties zoals het hergebruiken van oude boorplatformen en gasleidingen, eventueel door de gegenereerde energie eerst om te zetten naar gas.

Offshore Energy Game is de digitale versie van een bordspel dat is ontwikkeld door WeGo Sustainable. Zij vroegen de Game Bakery om het bordspel, dat reeds af was, te vertalen naar een versie voor gebruik in online workshops. Hiervoor was een uitbreiding van de regels nodig, want bij fysieke workshops konden deze waar nodig vrij geïnterpreteerd worden. Gezien een digitale game echter meer vaste regels nodig heeft omdat er geen begeleider nodig is, was de uitdaging om eenduidige “spelregels” voor de digitale versie te creëren. Het team werkte nauw samen met de opdrachtgever zodat deze geautomatiseerde regels trouw aan het bordspel zouden zijn. Verder was het belangrijk dat spelers net als bij het bordspel live samen zouden kunnen spelen, dus het hele spel zou online speelbaar moeten zijn.

Toen de coöperatie benaderd werd voor deze opdracht, werd bij de leden gevraagd wie hier interesse en kunde in had. Hier kwam een groep uit van twee vormgevers op 2D- en 3D gebied met beide ervaring in serious games, een game designer met kennis van bordspellen, een programmeur en een projectmanager. Als losse bedrijven werkten zij samen om een flexibel team te vormen en hun krachten te bundelen voor deze opdracht.

Net als de bordspelvariant wordt de digitale game gespeeld op een raster waarop men objecten plaatst zoals pijpleidingen. Hiermee wordt de energie vervoerd, maar elk gebouw heeft ook impact op milieu, budget en het energienetwerk. Deze drie elementen worden in het spel automatisch bijgehouden, net als hoe de energie “stroomt”, terwijl dit in het bordspel met de hand bijgehouden moet worden. De digitale versie van het spelbord kreeg een prachtige 3D-look, waarbij het team het speelse mengde met de werkelijkheid.

Verder werd het spel uitgerust met instructies, een demoversie en de mogelijkheid om met andere spelers mee te kijken terwijl zij een oplossing voor het probleem bedenken. Het hele spel draait in de webbrowser zodat cursisten niets hoeven te downloaden om deel te nemen aan de cursus.

De game wordt binnenkort in intern gebruik genomen bij het New Energy Business School voor gebruik bij hun online workshops. Probeer hier de demo!

Offshore Energy Game werd gemaakt door Michiel Procé, Robert Mertens en Tony Fial van Sfinx Games, Merel van der Wees van Studio Bleep, en Thomas Jager.

Ook een game laten maken door een Game Bakery team? Neem contact op!